باردار نشدن میتواند به دلایل مختلفی رخ دهد که برخی از آنها به وضعیت جسمانی و برخی دیگر به عوامل محیطی و سبک زندگی مرتبط هستند. این موضوع پیچیده است و نیاز به بررسی دقیق دارد تا بتوان علتهای مختلف را شناسایی و بررسی کرد. حالا میتوانیم هر کدام از این عوامل را به تفصیل بررسی کنیم. پس با ما همراه باشید.
ناباروری مربوط به سن
ناباروری مرتبط با سن یکی از عوامل مهم در کاهش توانایی بارداری در زنان است. با افزایش سن، به ویژه پس از ۳۵ سالگی، کیفیت و کمیت تخمکها کاهش مییابد. این کاهش به دلیل تغییرات هورمونی و کاهش تعداد تخمکهای سالم است. همچنین، احتمال بروز مشکلات کروموزومی در تخمکها با افزایش سن بیشتر شده که میتواند منجر به سقط جنین یا مشکلات در بارداری شود. به همین دلیل، زنان بالای ۳۵ سال که قصد بارداری دارند، توصیه میشود زودتر به پزشک که پیشنهاد ما مشاوره مامایی لیلا علی آبادی هستند؛ مراجعه کنند تا از روشهای کمک باروری بهرهمند شوند.
اندومتروز
اندومتریوز یکی از علل شایع ناباروری در زنان است. این بیماری زمانی رخ میدهد که بافتی مشابه بافت داخلی رحم (آندومتر) در خارج از رحم رشد میکند. این بافت میتواند در نواحی مختلفی از جمله تخمدانها، لولههای فالوپ و دیواره لگن رشد کند. اندومتریوز میتواند باعث التهاب، درد شدید و ایجاد بافتهای چسبنده شود که این عوامل میتوانند مانع از لقاح تخمک و اسپرم یا انتقال تخمک بارور شده به رحم شوند. همچنین، اندومتریوز بر کیفیت تخمکها و عملکرد تخمدانها تأثیر منفی خواهد گذاشت که این موارد نیز میتوانند به ناباروری منجر شوند.
مسدود شدن لوله های فالوپ
مسدود شدن لولههای فالوپ یکی از علل شایع ناباروری در زنان است. این وضعیت زمانی رخ میدهد که لولههای فالوپ که تخمک را از تخمدان به رحم منتقل میکنند، به دلیل بافت اسکار، عفونت یا چسبندگی مسدود شوند. این انسداد مانع از رسیدن تخمک به رحم و همچنین جلوگیری از رسیدن اسپرم به تخمک خواهد شد که در نتیجه لقاح و بارداری را غیرممکن میسازد. علائم بارداری پس از چند روز ظاهر می شود و در صورت مسدود بودن لولههای فالوپ، این علائم ممکن است هرگز دیده نشوند. همچنین، مسدود شدن لولهها میتواند خطر بارداری خارج رحمی را افزایش دهد، زیرا تخمک بارور شده ممکن است در لوله گیر کند و نتواند به رحم برسد.
مشکلات پزشکی زمینه ای
مشکلات پزشکی زمینهای میتوانند نقش مهمی در ناباروری ایفا کنند. بیماریهایی مانند دیابت، اختلالات تیروئید، سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) و بیماریهای خودایمنی تعادل هورمونی بدن را مختل کرده و بر عملکرد سیستم تولیدمثل تأثیر منفی دارند. به عنوان مثال، دیابت کنترل نشده میتواند باعث تغییرات در سطح هورمونها و کاهش کیفیت تخمکها شود. همچنین، اختلالات تیروئید میتوانند باعث نامنظم شدن چرخه قاعدگی و مشکلات تخمکگذاری شوند. این مشکلات پزشکی نیاز به مدیریت و درمان مناسب دارند تا شانس بارداری افزایش یابد.
ناباروری غیر قابل توضیح
ناباروری غیر قابل توضیح به وضعیتی گفته میشود که در آن، علیرغم انجام تمامی آزمایشها و بررسیهای پزشکی، هیچ دلیل مشخصی برای عدم بارداری یافت نمیشود. این نوع ناباروری میتواند بسیار ناامید کننده باشد زیرا زوجها هیچ پاسخ قطعی برای مشکل خود دریافت نمیکنند. در این موارد، ممکن است عوامل ناشناختهای مانند مشکلات میکروسکوپی در تخمک یا اسپرم، یا مسائل مربوط به تعامل بین تخمک و اسپرم وجود داشته باشد که با تکنولوژیهای فعلی قابل تشخیص نیستند. با این حال، روشهای کمک باروری مانند IVF میتوانند به برخی از این زوجها کمک کنند تا به بارداری دست یابند.
مشکل از شوهر در باردار نشدن
مشکل ناباروری در مردان میتواند به دلایل مختلفی رخ دهد و نقش مهمی در عدم بارداری زوجها ایفا کند. عواملی مانند تعداد کم اسپرم، حرکت ضعیف اسپرمها، یا شکل غیرطبیعی آنها میتوانند مانع از لقاح تخمک شوند. همچنین، مشکلات هورمونی، عفونتها و مشکلات ساختاری مانند انسداد در مسیر اسپرم نیز میتوانند تأثیرگذار باشند. ناباروری مردان معمولاً علائم قابل مشاهدهای ندارد و تنها با آزمایشهای تخصصی میتوان به آن پی برد. بنابراین، در صورت مواجهه با مشکلات بارداری، انجام آزمایشهای لازم برای هر دو طرف ضروری است.
If you and your partner are struggling to have a baby, you’re not alone. Millions of people around the world face the same challenge. Infertility is the medical term for when you can’t get pregnant despite having frequent, unprotected sex for at least a year for most couples. Infertility may happen because of a health issue with either you or your partner, or a mix of factors that prevent pregnancy. But many safe and effective treatments can boost your chances of getting pregnant. منبع:mayoclinic |